BTC/USD 69754.31$ETH/USD 3535.3$DASH/USD 38.5$LTC/USD 98.7$XMR/USD 135.19$ZEC/USD 30.54$
BTC/USD 69754.31$ETH/USD 3535.3$DASH/USD 38.5$LTC/USD 98.7$XMR/USD 135.19$ZEC/USD 30.54$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Ne-dzīvnieku izcelsmes produktu ievešana ES no trešajām valstīm

Ne-dzīvnieku izcelsmes produktu ievešana ES no trešajām valstīm

Ne-dzīvnieku izcelsmes produktu ievešana ES no trešajām valstīm 02.01.2020 2019. gada 14. decembrī stājas spēkā jaunā Oficiālo kontroļu regula, kas paredz izmaiņas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) kontrolei pakļauto kravu ievešanas nosacījumos.
ES normatīvajos aktos noteiktās izmaiņas attieksies arī uz privātpersonām, ievedot no trešajām valstīm Latvijā augus un augu izcelsmes produktus personīgam patēriņam.
Izmaiņas paredz, ka PVD kontrolei nebūs jāuzrāda pārtika un barība, kas iekļauta regulas I un II pielikumā, ja tās svars nepārsniegs 30 kg, to nav paredzēts laist tirgū un:

• tā ir privātpersonu pasta sūtījumos vai personīgajā bagāžā; 
• tie ir tirdzniecības vai laboratorijas paraugi, izstāžu eksponāti, zinātniskiem mērķiem paredzētie sūtījumi.

Ievedot personīgajā bagāžā pārstrādātus ne-dzīvnieku izcelsmes produktus, piemēram, saldumus, konditorejas izstrādājumus, kafiju, tēju, bezalkoholiskos dzērienus u.c., turpmāk ierobežojumu (izņemot Regulā 2019/2122 minētos) nebūs, ja vien tie nav paredzēti komerciāliem mērķiem. 

Turpretī stingrākas prasības turpmāk būs noteiktas svaigu augļu, dārzeņu un ogu ievešanai privātpersonu bagāžā. Turpmāk, ja, to daudzums pārsniedz 2 kg, tie jāuzrāda PVD kontrolei.

Turpmāk visus augus, kas ir arī sēklas, augļi un dārzeņi, rieksti čaumalās, privātpersona drīkstēs ievest bagāžā vai saņemt pasta sūtījumā tikai tad, ja tiem būs nosūtītāja valstī izdots fitosanitārais sertifikāts. Bez fitosanitārā sertifikāta privātpersona drīkstēs ievest banānus, kokosriekstus, dateles, ananāsus un duriānus.

Atgādinām, ka privātpersonas joprojām nedrīkst ievest ES no trešajām valstīm:

   • gaļu, gaļas produktus (svaiga gaļa, kūpinājumi, gaļas pusfabrikāti, gaļas produkti un izstrādājumi un citi),
   • pienu, piena produktus (svaigs piens, pasterizēts piens, iebiezināts piens, biezpiens, krējums, siers un citi),
   • augu aizsardzības līdzekļus, 
   • augsni, augsnes substrātus, izņemot tīru kūdru un kokosa šķiedru,
   • vīnkoku, citrusu, korinšu, krūmcidoniju, vilkābeļu, cidoniju, ābeļu, bumbieru,  eribotriju, mespilu, pirakantu, pīlādžu augus, kartupeļus,
   • visu veidu pārtikas produktus, kuri satur vai sastāv no beteļauga lapām (Piper betle),  un kuru izcelsme ir Bangladešā vai kuri sūtīti no Bangladešas,
   • visas Nigērijas izcelsmes kaltētas pupiņas.


Avots: vid.gov.lv
Jaunumi
GRAFA_V.png