BTC/USD 64113.61$ETH/USD 3092.66$DASH/USD 29.99$LTC/USD 81.24$XMR/USD 120.38$ZEC/USD 22.47$
BTC/USD 64113.61$ETH/USD 3092.66$DASH/USD 29.99$LTC/USD 81.24$XMR/USD 120.38$ZEC/USD 22.47$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Atbalstu energoietilpīgiem komersantiem varēs saņemt arī alus, vīna un sidra ražotāji

Atbalstu energoietilpīgiem komersantiem varēs saņemt arī alus, vīna un sidra ražotāji

Atbalstu energoietilpīgiem komersantiem varēs saņemt arī alus, vīna un sidra ražotāji 09.11.2022

Ministru kabineta 2022. gadā 8. novembra sēdē apstiprināti grozījumi MK 2022. gada 11. oktobra noteikumos Nr. 638 "Kārtība, kādā tiek piešķirts un administrēts atbalsts energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības komersantiem, lai mazinātu Krievijas militārās agresijas pret Ukrainu radītās sekas uz ekonomiku”, paplašinot atbalsta saņēmēju loku.

Līdz ar grozījumiem MK noteikumos papildināts atbalstāmo nozaru saraksts - atbalstu varēs saņemt arī alus, vīna un sidra ražotāji jeb komersanti, kuru darbība ir būtiska ne tikai reģionālajai ekonomikas aktivitātei Latvijā, bet arī sniedz pievienoto vērtību saistītajās nozarēs, tostarp pārtikas ražotājiem, tūrisma un viesmīlības sektoram, loģistikas u.c. 

Ja komersants ražo ne tikai alu, vīnu vai sidru, bet arī citus alkoholiskos dzērienus, komersants atbalstu saņems, ja apgrozījums no konkrētās saimnieciskās darbības (alus, vīna, sidra ražošanas) 2021. gadā bijis virs 50%. Atbalsts papildu komersantiem tiks sniegts līdzšinējā programmas kopējā finansējuma ietvaros.

Atbalsts energoietilpīgiem komersantiem pieejams par laikposmu no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 31. decembrim. 

Atbalstam komersanti var pieteikties līdz 2022. gada 17. novembrim par visu periodu kopā vai konkrētiem mēnešiem, kad konstatēts izmaksu pieaugums. Atbalstu energoietilpīgiem komersantiem izsniegs Būvniecības valsts kontroles birojs pēc Eiropas Komisijas saskaņojuma saņemšanas.


Atbalsts pieejams komersantiem, kas atbilst šādiem nosacījumiem:

  • komersants veic saimniecisko pamatdarbību kādā no MK noteikumu pielikumā minētajām nozarēm;
  • tā energoresursu izmaksas sastāda vismaz 3% no kopējām komersanta saimnieciskās darbības izmaksām 2021.gadā;
  • kopējais elektroenerģijas patēriņš komersanta vajadzībām 2021. gadā bija vismaz 500 MWh vai kopējais gāzes patēriņš 2021. gadā bija vismaz 500 MWh.


Uz atbalstu NEVAR pretendēt saimnieciskās darbības veicēji, kuriem piemēro starptautiskās vai nacionālās sankcijas, kā arī personām no Krievijas un Baltkrievijas, kuriem ir izšķiroša ietekme, t.i.:

  • kapitālsabiedrībām, kurās tiešā vai netiešā izšķirošā ietekme pastāv Krievijas Federācijai vai Baltkrievijas Republikai, tās pilsoņiem vai juridiskām personām, kuras ir reģistrētas Krievijas Federācijā vai Baltkrievijas Republikā;
  • komandītsabiedrībām, kuras biedri ir Krievijas vai Baltkrievijas piederīgās personas vai šai personai pastāv izšķirošā ietekme pār biedru;
  • biedrībām, kuras biedri ir Krievijas vai Baltkrievijas piederīgās personas.


Sīkāk par atbalsta saņemšanu - Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē ŠEIT

Detalizēti ar MK apstiprinātajiem grozījumiem atbalsta programmā var  iepazīties Tiesību aktu portālā.

Avots: Ekonomikas ministrija (em.gov.lv)

Jaunumi
GRAFA_V.png