BTC/USD 66981.66$ETH/USD 3119.09$DASH/USD 29.76$LTC/USD 83.83$XMR/USD 135.82$ZEC/USD 23.54$
BTC/USD 66981.66$ETH/USD 3119.09$DASH/USD 29.76$LTC/USD 83.83$XMR/USD 135.82$ZEC/USD 23.54$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Noteikumi par automātisko informācijas apmaiņu par ziņojamām pārrobežu shēmām

Noteikumi par automātisko informācijas apmaiņu par ziņojamām pārrobežu shēmām

Noteikumi par automātisko informācijas apmaiņu par ziņojamām pārrobežu shēmām 28.06.2020

Pēdējos gados ir strauji pieaugusi izvairīšanās no nodokļu maksāšanas. Nodokļu plānošanas struktūras ir kļuvušas īpaši sarežģītas un bieži sastāv no shēmām, kas ir izveidotas dažādās valstīs vai teritorijās, un novirza ar nodokļiem apliekamo peļņu uz valsti vai teritoriju ar labvēlīgāku nodokļu režīmu vai samazina nodokļu maksātāju kopējo maksājamo nodokļu summu. 

Ziņošana par iespējami agresīvām pārrobežu nodokļu shēmām un automātiskā informācijas apmaiņa sekmēs taisnīgu nodokļu vidi un tas ir svarīgs instruments cīņā pret pārrobežu krāpšanu nodokļu jomā, izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, kā arī agresīvu nodokļu plānošanu.


→ Pārrobežu shēma – shēma, kas attiecas uz vairāk nekā vienu ES dalībvalsti vai arī uz ES dalībvalsti un trešo valsti, ja ir spēkā vismaz viens no šādiem nosacījumiem:

  1. ne visi shēmas dalībnieki ir nodokļu rezidenti vienā un tajā pašā jurisdikcijā; 
  2. viens vai vairāki shēmas dalībnieki vienlaikus ir nodokļu rezidenti vairāk nekā vienā jurisdikcijā; 
  3. viens vai vairāki shēmas dalībnieki veic saimniecisko darbību citā jurisdikcijā, izmantojot pastāvīgo pārstāvniecību, kura atrodas minētajā jurisdikcijā, un shēma veido visu minētās pastāvīgās pārstāvniecības saimniecisko darbību vai tās daļu; 
  4. kādu darbību citā jurisdikcijā veic tāds viens vai vairāki shēmas dalībnieki, kas nav nodokļu rezidenti vai kas neizveido pastāvīgu pārstāvniecību, kura atrodas minētajā jurisdikcijā; 
  5. šādai shēmai ir iespējama ietekme uz automātisko informācijas apmaiņu par finanšu kontiem vai patiesā labuma guvēja identificēšanu.

Lai konstatētu, ka attiecīgā shēma ir ziņojama pārrobežu shēma, ir nepieciešams konstatēt, ka darījums tiek veikts saistītu personu starpā, noteikumos ir ietverta saistītas personas definīcija. 

Lai nodrošinātu VID ar informāciju, kas nepieciešama, lai kontrolētu nodokļu nomaksu gadījumos, kad nodokļu maksātāji izmanto agresīvas pārrobežu nodokļu plānošanas shēmas un ieviestu Padomes 2018. gada 25. maija Direktīvu (ES) 2018/822, ar ko attiecībā uz obligāto automātisko informācijas apmaiņu nodokļu jomā saistībā ar ziņojamajām pārrobežu shēmām groza Direktīvu 2011/16/ES (turpmāk - DAC6), ir pieņemti MK 2020. gada 14. aprīļa noteikumi №210 "Noteikumi par automātisko informācijas apmaiņu par ziņojamām pārrobežu shēmām", kas stāsies spēkā 2020. gada 1. jūlijā. 

Noteikumi nosaka ziņojuma par pārrobežu shēmām struktūru un saturu, nosacījumus, kuriem iestājoties ir sniedzams ziņojums, ziņojuma sagatavošanas un iesniegšanas kārtību um kārtību, kādā veic automātisko informācijas apmaiņu par ziņojamām pārrobežu shēmām starp VID un citu ES dalībvalstu kompetentajām iestādēm.

Subjekti, uz kuriem attiecas regulējums:

  • starpnieki (parasti personas, kuras sniedz nodokļu maksātājiem konsultācijas saistībā ar pārrobežu shēmu ieviešanu),
  • nodokļu maksātāji, uz kuriem attiecas attiecīgā pārrobežu shēma,
  • Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Informācijas sniegšana VID:

  • Informācijas sniegšanas pienākums primāri tiek noteikts starpniekam, bet ja tāda nav, tad attiecīgajam nodokļu maksātājam, uz kuru attiecas pārrobežu shēma. 

Automātiskā informācijas apmaiņa ar citām valstīm:

  • Automātisko informācijas apmaiņu veic VID, reizi ceturksnī darot pieejamu tā saņemto informāciju pārējo ES dalībvalstu kompetentām iestādēm. Tāpat VID būs pieejama informācija, kas ir iesniegta pārējām ES dalībvalstu kompetentām iestādēm.


Noteikumus piemēro saistībā ar visiem nodokļiem, izņemot PVN, muitas nodokli, akcīzes nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas (VSAOI).


Avots: likumi.lv.
Jaunumi
GRAFA_V.png