BTC/USD 64290.01$ETH/USD 3137.05$DASH/USD 30.26$LTC/USD 87.01$XMR/USD 121.22$ZEC/USD 22.99$
BTC/USD 64290.01$ETH/USD 3137.05$DASH/USD 30.26$LTC/USD 87.01$XMR/USD 121.22$ZEC/USD 22.99$
baner_1.jpg
baner22.jpg
Plāno atvieglot lēmumu pieņemšanu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās

Plāno atvieglot lēmumu pieņemšanu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās

Plāno atvieglot lēmumu pieņemšanu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkās 18.10.2022

Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi grozījumus Dzīvokļa īpašuma likumā, lai:

- sekmētu efektīvāku daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu, 
- atvieglotu lēmumu pieņemšanas procedūru un 
- veicinātu ēku energoefektivitāti.

2022. gada beigās Altum sāks projektu pieņemšanu jaunajā atbalsta programmā energoefektivitātes uzlabošanai daudzdzīvokļu ēkās, un iepriekš minētie grozījumi veicinās daudz operatīvāku dzīvokļu īpašnieku sadarbību lēmumu pieņemšanā.

Kā zināms, dzīvokļu īpašnieku kopība par savā kompetencē esošajiem jautājumiem lēmumus var pieņemt vairākos veidos - dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē; aptaujas veidā, nesasaucot dzīvokļu īpašnieku kopsapulci; vai citādi savstarpēji vienojoties.


Ministrija piedāvā pilnveidot regulējumu par dzīvokļu īpašnieku balsojumu, nosakot, ka gadījumā, ja kopsapulce nav lemttiesīga (reģistrācijas sarakstā reģistrētie dzīvokļu īpašnieki nepārstāv vairākumu), tad to var sasaukt atkārtoti. 

Ja kopsapulce ar to pašu darba kārtību tiek atkārtoti sasaukta mēneša laikā, tā ir lemttiesīga neatkarīgi no tajā pārstāvēto dzīvokļu īpašumu skaita.


Līdzīgs risinājums paredzēts arī aptaujās - ja dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem, noteiktajā termiņā nav snieguši rakstveida atbildi, mēneša laikā var tikt organizēta atkārtota aptauja, kurā tāda paša lēmuma pieņemšanai nepieciešams, lai “par” nobalso vairāk nekā puse no tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuri noteiktajā termiņā sniedza atbildi.


Vienlaikus Dzīvokļa īpašuma likumā svītrots noteikums, kas paredz, ka aptaujas gadījumā, ja dzīvokļa īpašnieks noteiktajā termiņā nav sniedzis rakstveida atbildi, uzskatāms, ka viņš balsojis pret lēmuma pieņemšanu. Tas nozīmēs, ka turpmāk atturēšanās no balsojuma automātiski nenozīmēs balsojumu “pret”, bet gan to, ka sākotnējā aptaujā lēmums nav pieņemts, kas, savukārt, ir priekšnoteikums atkārtotas aptaujas organizēšanai.

Būtiski uzsvērt, ka plānotie grozījumi gan attiecībā uz atkārtotajā kopsapulcē, gan aptaujā virzāmajiem lēmumiem neattiecas uz likumā jau šobrīd (17. pantā) noteiktajiem gadījumiem vai dzīvokļu īpašnieku kopības nolemto nepieciešams lielāks balsu skaits par vienkāršu balsu vairākumu no visiem dzīvokļu īpašumiem.

Ministrijas izstrādātie grozījumi vēl jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā.

Avots: Ekonomikas ministrija (em.gov.lv)

Jaunumi
GRAFA_V.png