BTC/USD 64359.38$ETH/USD 3143.56$DASH/USD 30.73$LTC/USD 84.79$XMR/USD 119.56$ZEC/USD 23.21$
BTC/USD 64359.38$ETH/USD 3143.56$DASH/USD 30.73$LTC/USD 84.79$XMR/USD 119.56$ZEC/USD 23.21$
baner_1.jpg
baner22.jpg
VID piemēro soda naudas par transfertcenu dokumentācijas neiesniegšanu

VID piemēro soda naudas par transfertcenu dokumentācijas neiesniegšanu

VID piemēro soda naudas par transfertcenu dokumentācijas neiesniegšanu 27.02.2023

Savā jaunākajā intervijā TV24 VID ģenerāldirektore minēja, ka principā VID netraucē lielos uzņēmumus, izņemot divos gadījumos – muitas un transfertcenu jautājumos.

Pēc Sorainen nodokļu komandas rīcībā nonākušās informācijas VID ir aktivizējis soda nauda uzlikšanas procesus par termiņā neiesniegtām transfertcenu dokumentācijām. Saskaņā ar likumu soda naudu var noteikt līdz pat EUR 100 000. Šādai soda naudai ir jābūt samērīgai un formālais samērīgums (kāds ir novērots VID lēmumos, formāli nosaucot lietderības apsvērumu sastāvdaļas un izdomājot tiem formālu piemērošanas argumentāciju bez faktiska un rūpīgi apsvērta satura) tiesas priekšā visdrīzāk negūs atsaucību. 

Tām sabiedrībām, kas nav izpildījušas `programmu minimums` un nav iesniegušas transfertcenu dokumentācijas 12 mēnešu laikā pēc finanšu pārskata gada beigām (piemēram, par 2021. gadu – līdz 2022. gada 31. decembri), ieteicams pasteigties ar tās sagatavošanu un iesniegšanu EDS.

Dažos avotos ir norādīts VID skaidrojums, ka arī termiņa nokavējuma gadījumos katrs gadījums tiks vērtēts individuāli (ar zināmu zemtekstu, ka varbūt ne visos gadījumos tiks uzlikts sods). Diemžēl, attiecībā uz neiesniegtajām dokumentācijām šādu gadījumu ir pietiekami daudz, jo par to signalizē mums zināmās komercsabiedrības. Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas vienā konkrētā gadījumā Latvijas komercsabiedrībai ar aptuveni EUR 50 miljonu apgrozījumu tika noteikts maksimālais sods EUR 100 000, jo dokumentācija netika iesniegta par vairākiem gadiem, bet novēloti iesniegtā dokumentācija nebija latviešu valodā un bija ar trūkumiem, komercsabiedrība neatsaucās uz VID atgādinājumiem u.t.t..

Labā ziņa ir tāda, ka lēmumu par soda audu no sākuma sagatavo par auditu vai riska novēršanu atbildīgās VID struktūrvienība Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldē, un šādu lēmumu var apstrīdēt VID ģenerāldirektorei, un pēc tam vērsties tiesā ar pieteikumu, ja VID ģenerāldirektore sākotnējo lēmumu neatceļ. Arī salīdzinoši nesen bija nodokļu maksātājiem labvēlīgs Satversmes tiesas spriedums, kas uzliek VID pienākumu rūpīgāk vērtēt soda naudas samērīgumu.

Sorainen

Avots: Sorainen (www.sorainen.com), raksta autors: Edgars Hercenbergs

Jaunumi
GRAFA_V.png